کتاب “علم اقتصاد و جامعه خوب” نوشته جوزف استیگلیتز، اقتصاددان برنده جایزه نوبل، منتشر شده از سوی انتشارات روزنه به بررسی رابطه بین اقتصاد و عدالت اجتماعی میپردازد.
گروه اندیشه:استیگلیتز در کتاب “علم اقتصاد و جامعه خوب”، به نقد مدلهای توسعه اقتصادی نئوکلاسیک که بر اساس بازار آزاد و رقابت کامل بنا شدهاند، میپردازد. او معتقد است که این مدلها نمیتوانند به تنهایی به ایجاد یک جامعه خوب و عادلانه منجر شوند و برای دستیابی به این هدف، دولت باید نقش فعالتری ایفا کند. استدلال اصلی استیگلیتز این است که اقتصاددانان بازار آزاد و سیاستمداران محافظهکار طی چند نسل گذشته به فهمی از آزادی برای ترویج سیاستهایی دامن زدهاند که منافع گروههای ثروت و قدرت را به خرج جامعه تأمین کند. این سیاستها شامل کاهش مالیات افراد ثروتمند و شرکتهای بزرگ، قطع برنامههای اجتماعی، عدم تأمین سرمایهگذاری در پروژههای عمومی، و رهایی شرکتهای صنعتی و مالی از نظارت است. استیگلیتز از میان مصائبی که از این دستور کار محافظهکارانه ناشی شده است به نابرابری فزاینده، تخریب محیطزیست، تثبیت انحصارات شرکتها، بحران مالی ۲۰۰۸، و ظهور پوپولیستهای راستگرای خطرناکی مانند دونالد ترامپ اشاره میکند.
او همچنین در این کتاب به نقد نابرابری اقتصادی در جهان امروز می پردازد و معتقد است که این نابرابری به نفع تعداد کمی از افراد ثروتمند و به ضرر اکثریت جامعه است. نقش دولت از دیگر محورهای کتاب است. استگلیتز بر نقش دولت در تنظیم بازارها و کاهش نابرابری تاکید میکند. از نظر او دولت باید با سیاستهایی مانند افزایش مالیات بر ثروتمندان، سرمایهگذاری در آموزش و بهداشت، و حمایت از کسبوکارهای کوچک، به ایجاد یک جامعه عادلانهتر کمک کند.اهمیت عدالت اجتماعی و نقد جهانی سازی محورهای دیگر این کتاب هستند. از نظر استگلیتز هدف اصلی اقتصاد باید ایجاد یک جامعه عادلانه باشد که در آن همه افراد فرصت برابر برای پیشرفت داشته باشند. او به جهانیسازی بیرویه و اثرات منفی آن بر کشورهای در حال توسعه انتقاد میکند و معتقد است که جهانیسازی باید به گونهای مدیریت شود که منافع همه کشورها را تأمین کند.
استگلیتز در این کتاب به دیدگاه انتقادی خود را مطرح می کند. او با طرح دیدگاه های انتقادی خود به مخاطب کمک می کند تا به طور عمیقتری به مسائل اقتصادی و اجتماعی بپردازد. راهکارهای عملی استگلیتز و اهمیت عدالت اجتماعی از نظر او باعث می شود تا کتاب با توجه به اقتصاد بحرانی ایران، برای مخاطب جذاب تر جلوه کند.
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه توسعه، سیاستگذاران، و علاقمندان به مسایل اجتماعی می تواند خواندنی و جالب توجه باشد. این تازهترین کتاب جوزف استیگلیتز است که آپریل ۲۰۲۴ منتشر شد. اخیراً انتشارات روزنه نسخۀ فارسی آن را با ترجمۀ علیرضا بهشتی منتشر کرده است. عنوان اصلی کتاب «The Road to Freedom: Economics and the Good Society» است
216216