درجریان انقلاب ۱۳۵۷، برخی از مقامات و مسئولین رژیم پهلوی تسلیم انقلابیون شدند. برخی از آنها از مقام خود استعفا دادند و برخی دیگر نیز همکاری با انقلابیون را پذیرفتند.
به گزارش خبرگزاری بیپ نیوز، ۴۶ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن ماه ۱۳۵۷ می گذرد و هنوز روایت ها پیرامون این اتفاق بزرگ ادامه دارد.
بنابر روایت خبر فوری، درجریان انقلاب ۱۳۵۷، برخی از مقامات و مسئولین رژیم پهلوی تسلیم انقلابیون شدند. این تسلیم شدن به اشکال مختلفی بود؛ برخی از آنها از مقام خود استعفا دادند و برخی دیگر نیز همکاری با انقلابیون را پذیرفتند.
نگاهی می اندازیم به سرنوشت برخی از مسوولین حکومت محمد رضا شاه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران؛
ارتشبد عباس قرهباغی رئیس ستاد ارتش که پس از مدتی مقاومت، سرانجام در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ تسلیم شد و دستور بیطرفی ارتش را صادر کرد. قرهباغی در روز ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ در منزل یکی از دوستانش مخفی شد و پس از ۱۴ ماخ مخفی شدن در نهایت از فرودگاه مهرآباد با گذرنامه جعلی خارج شد. وی در ۲۲ مهر ۱۳۷۹ در پی ابتلا به بیماری سرطان، در سن ۸۱ سالگی در بیمارستانی در پاریس درگذشت.
محمدعلی وارسته ، وزیر پست و تلگراف در دولت شریفامامی و نایب رییس شورای سلطنت بود که در روزهای اولیه انقلاب، به دلیل آنچه عدم توانایی در کنترل اوضاع اعلام شد، از سمت خود از وزارت استعفا داد. وارسته پس از پیروزی انقلاب از ایران رفت، اما سالها بعد به ایران برگشت و در روز چهارشنبه ۲۸ دی ۱۳۶۷ در سن ۹۴ سالگی در تهران درگذشت.
سپهبد ناصر مقدم رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) که پس از فرار شاه از ایران، تلاش کرد با انقلابیون مذاکره کند و از فروپاشی کامل سازمان جلوگیری کند. سپهبد نیروی زمینی شاهنشاهی، معاون نخستوزیر و چهارمین و آخرین رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) بود. وی بلافاصله پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران دستگیر و در فروردین ۱۳۵۸ اعدام شد. مقدم از امضا کنندگان اعلامیه بیطرفی ارتش در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ بود.
محمد سجادی رییس وقت مجلس سنا و دارای پستهای متعدد در دولتهای مختلف رژیم پهلوی بود. او نایب رییسی مجلس سنا، وزیر راه، اقتصاد و دارایی، وزیر دادگستری، مشاور و جانشین نخستوزیر و شهرداری تهران را در کارنامه خود داشت. سجادی پس از انقلاب در ایران ماند و در سال ۱۳۶۶ بر اثر بیماری درگذشت.
جواد سعید در مجلس مؤسسان سوم در سال ۱۳۴۶ نماینده و عضو هیات رییسه این مجلس هم بود. وی پنج روز قبل از انحلال حزب رستاخیر در سال ۱۳۵۷ دبیرکل این حزب بود. او پس از بالا گرفتن اعتراضات و برکناری عبدالله ریاضی، رییس مجلس شورای ملی شد. جواد سعید با پیروزی انقلاب دستگیر و با حکم حجتالاسلام صادق خلخالی اعدام شد.
عبد الله انتظام در ۲۴ دی ۱۳۵۷، با معرفی دولت شاپور بختیار از سوی شاه، عضو شورای سلطنت شد. انتظام پس از انقلاب، زندانی نشد، گرچه دفتر کارش مصادره شد. انتظام، فروردین ۱۳۶۲، در ۸۴ سالگی در تهران درگذشت.
علیقلی اردلان او در سال ۱۳۳۷ به سمت سفیر کبیر ایران در آمریکا منصوب شد. مدتی بعد به سفارت ایران در شوروی و پس از آن به سفارت ایران در آلمان منصوب و در نهایت بازنشسته شد. اردلان در مهر ۱۳۵۷ به جای امیرعباس هویدا به سمت وزیر دربار منصوب شد و آخرین وزیر دربار پهلوی بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی بازداشت و به چند سال زندان محکوم شد.علیقلی اردلان پس از آزادی از زندان به آمریکا مهاجرت کرد و در ۱۳۶۴ درگذشت.
عبدالحسین علیآبادیفرد دیگرعضو شورای سلطنت ، دادستان کل کشور و عضو هیات خلع ید در زمان نخستوزیری دکتر محمد مصدق بود. علیآبادی از مؤسسان حسینیه ارشاد به همراه محمد همایون و ناصر میناچی در سال ۱۳۴۶ بود بنا به وصیت او اموالش پس از مرگ به حسینیه ارشاد وقف شد. او پس از انقلاب مدتی را زندانی بود و در سال ۱۳۶۶ در ایران درگذشت.
فرمانداران و مقامات محلی بسیاری از فرمانداران و مقامات محلی در شهرهای مختلف نیز با اوج گرفتن اعتراضات مردمی و ناتوانی در مقابله با آنها، تسلیم شدند و از سمت خود کنارهگیری کردند.
مهمترین اعدامهای پس از انقلاب که با حکم صادق خلخالی صورت گرفت:
امیرعباس هویدا ؛ نخست وزیرمخلوع محمد رضا شاه
نعمتالله نصیری رئیس ساواک
سپهبد نادر جهانبانی معاون نیروی هوایی شاهنشاهی
امیرحسین ربیعی فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی
غلامرضا ازهاری نخستوزیر و رئیس ستاد ارتش
محمد پاکروان رئیس ساواک
حسین فردوست قائممقام ساواک
عبدالحسین علیآبادی وزیردربار شاهنشاهی
منوچهر آزمون وزیر مشاور و معاون نخستوزیر
هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی
سپهبد ناصر مقدم آخرین رئیس سازمان اطلاعات و امنیت ( ساواک)
فَرُّخرو پارسا وزیر آموزش و پرورش و اولین وزیر زن ایران
غلامرضا نیکپی شهردار تهران
غلامرضا کیانپور وزیر اطلاعات و جهانگردی و دادگستری کابینه هویدا و آموزگار
مهدی رحیمی رئیس شهربانی و آخرین فرماندار نظامی تهران
هوشنگ حاتم سپهبد نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی و جانشین رئیس ستاد ارتش